Träningshelg inför Fullbruk 2012

Lite delade meningar råder i landet om det fortfarande finns intresse för vårat fullbruksprov. Jag har själv tränat inför och startat ett prov och tycker självklart vi ska verka för att behålla provformen. Desto fler moment och mål man kan jobba för tillsammans med sin hund, får man självklart en mer genomarbetad hund, och jag vågar påstå att lydiga hundar är lyckliga hundar som får chansen att följa med överallt och på fler uppdrag, vilket jag tar för givet vi som husse och matte vill unna våran bästa jaktkompis.

I tre år har vi haft en träningshelg för fullbruksintresserade här hemma på Hedäng och intresset verkar inte vara sämre i år. En del förfrågningar har ramlat in, så självklart kör vi ett år till under förutsättning att vi blir en full grupp.

Datum för fullbruksträningen på Hedäng i år är den 6 – 8 juli.

Utöver mig och Tomas kommer som tidigare år Johanna och Peter Nilsson samt Jan Törnqvist att hjälpa till. Peter och Johanna driver en kennel där dom föder upp rasen Breton, har själva båda erfarenhet av prov med fina framgångar även internationellt. Peter har i många år hjälpt Anders Landin på många av hans kurser och till hösten är han färdig jaktprovsdomare. Jan har två strävhår som är jaktchampions, har själv startat fullbruksprov och håller även han idag på att utbilda sig till jaktprovsdomare.

Vi strävar efter att få helgen så ”provlikt” som möjligt då syftet är att man ska få en liten känsla av helheten i ett fullbruk. För att avdramatisera myten av svårighet vill jag påstå att momenten i sej inte är speciellt avancerade. Utmaningen ligger i helheten. Grunderna för apportering bör däremot vara befästade hos din hund, då mycket av ett fullbruk går ut på eftersök, där det krävs att olika viltslag ska apporteras. Är du och din hund fortfarande inte överens om detta bör du se till att det funkar eller gå en vanlig apporteringskurs först, då du får mer valuta för dina pengar innan du är med på en fullbrukshelg.

Vi träffas fredag kväll för lite genomgång och avslutar söndag eftermiddag. Vi försöker lägga momenten i den ordning det brukar vara på ett prov, dock står vi över fältdelen då den inte går att genomföra av praktiska och regelmässiga skäl. Givande diskussioner om användbarheten av våra hundar brukar det bli och dyker det upp frågor ang provet har vi tillgång till en domare vi kan få svar av.

Priset är 2000 kr för kursen och vill man ha ett matpaket betalar man 300 kr extra. Har man husvagn eller tält är det inga problem att campera här hemma på gården. Vill man bo i stuga ligger Hökensås semesterby ca 1 mil härifrån som kan vara ett tips.

Välkomna att anmäla er via mail till olofssoningrid@telia.com och har ni frågor är det bara att slå en signal på tel 070 562 35 53.

Varmt Välkomna…

Se mer från föregående år 2010, 2011. Du kan även söka på ordet fullbruk i sökrutan.

Post a Comment