Presentation

Välkommen till Tomas och Ingrid Olofsson, Hedängens Kennels hemsida.IMG_0003

Namnet Hedängens kommer ifrån Hedinge Gård, gården vi och våra hundar bor på som ligger strax utanför Tidaholm i Västergötland, inte långt ifrån det välkända frilufsområdet Hökensås, ett eldorado för fiskeintresserade.

1991 kom vi för första gången i kontakt med rasen Kleiner Münsterländer.

På den tiden var rådjursstammen god, stöthundarna kom till sin rätt. En jaktgäst med hans trevliga Münster gjorde ett gott intryck hos oss och efter det besöket dröjde det inte länge tills vi var på väg för att skaffa vår första egna Kleiner Münsterländer.

Tomas

Tomas

I vår då totala okunskap om vad vi hämtade för slags hund, visste vi inte ens om att det i grund och botten var en stående fågelhund. Tyvärr upptäckte vi det alltför sent och vi hade dessutom inte en aning om hur man ens jagade in hunden på fågel. Tiffy som hon hette, fick bli en ren stöthund vilket hon blev en specialist på och öppnade många dörrar för husse till goda jakttilfällen.

Någon allround hund blev hon dock aldrig, hon kunde visserligen stå för fågel, men att respektera den efter skott var hon sämre på och vid eventuell bom 😉 drev hon gärna långt och ljudligt med skall.

1993 skaffade vi vår andra Münster, något år senare tog vi även över en treårig Münsterhane, den här gången skulle det bli rätt. Nåväl, med lite införskaffad fågel, kanske ett steg i rätt riktning men med facit i hand, så lite vi fortfarande visste.

1998 gick vår fösta resa till fjällen och genom bekanta hade vi turen att få följa med Anders Landin och Claes Hemberg. För första gången upplevde vi hur en stående fågelhund verkligen skulle arbeta, den resan öppnade många dörrar.

År 2000 skaffade vi vår första Strävhåriga Vorsteh från Landinarnas Kennel, samma år skaffade vi även en till Kleiner Münsterländer från Norge, vad vi inte visste då men som vi vet idag, skulle de här två hundarna, SUCH J Rotuas G-Tindra och SJCH Landinarnas Daisy bli stammödrar till vår Kennel Hedängens.

Sedan dess har vi haft några valpkullar både Vorsteh och Münster, vi har även behållit avkommor som jagats in och blivit meriterade.

Den kunskap vi skaffat oss genom åren har vi försökt delge våra valpköpare och flertalet av dom har idag meriterat sina hundar på jaktprov. Vårat mål med aveln är att tillföra raserna friska och sunda individer med goda jaktegenskaper som raserna är tillägnade för.

Våra egna hundar används som allroundhundar, vi är dock noga med att först befästa lydnad och jaga in dom på fågel, när det sitter på plats, får dom ställa upp på allt vad en jaktdag har att erbjuda.