Hänt sen sist…

Den 12:e maj 2019 födde Glimra tre valpar. Två tikar och en hane. En tik (Norrsken) finns hos Emma som även har pappa Michelangelo (Rambo) och Luna flyttade till Norge. Lego flyttade hem till fam Ardhus i Sjuntorp. Valparna är nu dryga året och hittills verkar det lovande.

Vi planerar en andra kull på Glimra när hon löper nästa gång vilket förmodligen blir runt årsskiftet 2020/21. Hane är inte bestämd än.

Sommaren 2019 utökade vi flocken med en Engelsk settertik Rotuas Oh Khaleesi. Hon kommer från Tore Röed som driver Rotuas kennel i Norge. Rasen är ny för oss och visst får man arbeta lite annorlunda i vissa situationer då egenskaperna skiljer sig något mellan de engelska och kontinentala. Vissa egenskaper är lätta att jobba med och andra lite svårare. Jag är tacksam för nya erfarenheter av att jobba med hund och inser med ödmjukhet att det fortfarande finns en hel del att lära och fundera över.

Höstens väderförhållande under 2019 var optimala för träningstillfällen på fältet eftersom det var barmark här mer eller mindre hela säsongen. Till fördel hade bonden inte bråttom med att sätta plogen i marken, så rapphönsen hade goda möjligheter att bilda sig i par och etablera sig stadigt. Förutsättningarna för Khaleesis jaktliga debut på fältet blev bra och hon fick möjlighet att komma i kontakt med både fågel och fält som hon på kort tid lärde sig hantera bra för sin ålder.   

Under vårvintern innan Corona bröt ut hade vi förmånen att följa med Tore till de Norska vinterfjället. Min förväntan var stor på den lilla settern, men oerfarenhet, djupsnö och kyla gav så klart föga intresse för sök. Men efter ett par dagars trevande släppte hon söket, hittade lite ripor och vi kunde åka hem nöjda och glada och med vetskap om att potentialen finns.

Khaleesi är en fantastiskt snäll, glad och trevlig hund med hög personlighet och vi är mycket tacksamma över att Tore lät övertyga om en setter i flocken.  

Höstens ripjakt tillbringade vi även i Norge på fantastiska marker. Hundarna jobbade på fantastiskt bra och vi imponerades över Glimra som jagade från morgon till kväll alla dagarna fem utan en skråma. Fick hon bara mat och sova några timmar var hon redo igen. En stark liten arbetsmaskin.

Vi hade två tillfällen med fullbruksprov här på Hedäng under hösten. Ett tillfälle i strålande höstsol och goda förhållanden, för att ett par helger senare utföra samma aktivitet i minusgrader och snö. Intresset verkar bara öka för fullbruk och trycket på proven har varit stort de senaste åren, hoppas det håller i sig. Hösten 2020 kommer det att vara ytterligare ett prov här. Mer info finns på www.vorsteh.se

I höstas fick vi besök av Per Jonson som jobbar för tidningen Jaktjournalen. Han valde att göra ett reportage om Glimra som ”Månadens hund” och ett om fågeljakt då Tomas och Peter Nilsson beskrev en dag på fältet och i fasanmarkerna. Reportagen går att läsa om i Jaktjournalen nr 3 mars 2020 och nr 7 juli 2020.

Vi har även medverkat i en annonsartikel för Bozita Robur i tidningen Svensk jakt 27 juli 2020 vilket vi så klart är stolta över. Vi har använt Bozita Robur i 12 år nu och är fortfarande lika nöjda och är mycket tacksamma för möjligheten att få vara representanter. Vi ser en stor fördel i att fodret är svensktillverkat och det är även något vi ser på mässorna får större och större betydelse för kunder. Gå gärna in på deras hemsida och kika, det brukar finnas en hel del att surfa runt på, ta del av och länka sig vidare till.

Den här våren har ju som vi alla känner till inte varit sig lik med tanke på Corona. Vi är tacksamma för att hittills inte varit allvarligt drabbade på något sätt och det känns som ett litet problem i det stora hela att behövt avstå vissa planerade hundaktiviteter.  

Efter övervägande valde vi ändå att genomföra vår årliga fullbruksträning nu i somras eftersom det är en hög efterfrågan på den. Vi ändrade konceptet något för att främja den sociala distansen och det fungerade bra. Vi lyckades som vanligt pricka in den varmaste helgen, men förare var duktiga på att ta hand om både sig själva och hundarna, så inga värmeslag uppstod.

Nu väntar en kommande säsong med olika aktiviteter och om all förhoppning av att så mycket som möjligt ska gå att genomföra på ett bra sätt i dessa virus tider.  

Norrsken, Luna och Lego
Rotuas Oh Khaleesi
Khaleesi
Fullbruksträning med social distans
Ett mycket fint reportage att vara stolt över

Post a Comment