Hundar vi minns

”Tiffy” (Nyhems Jee Jee)

Född 1992. Våran första Kleiner Münsterländer. Som sagts tidigare i våran personliga presentation blev hon aldrig någon riktig allroundhund. En expert blev hon på hårvilt, men pga vår okunskap när det gällde fågeljakt, fick hon aldrig chansen att utveckla den egenskapen tillräckligt för att på ett effektivt sätt hjälpa till med den sortens jakt. En annars mycket go hund som gav många trevliga jaktminnen.

”Dinny” (Daika´s Dina)

Född 1994. Nu började vi så smått komma igång med fältträning och fågelhantering. Startade henne även på några prov, både jakt och lydnad. I början på 2000-talet flyttade hon hem till en god vän för att där komma att bli en jaktkamrat dom sista åren.

”Nalle” (Arrack)

Född 1994. Nalle kom till oss när han var tre år. En hund med mycket jaktlust och egen vilja. Vad vi kan komma ihåg fanns det inte mycket som stoppade honom, om ens något. En hund vi lärde oss mycket av, men som också orsakade en hel del gråa hår.

”Mazarin” (Hedängens G-Mazarin)

Född 2006. Mazarin föddes med ett litet underbett och fick därför stanna kvar hos oss ett tag. Från att vara lite försiktig dom första veckorna som valp tog han igen det och blev en liten tuffing. Dock en mycket trevlig sådan. När han var ca 8 månader flyttade han hem till Christer Salsing i Floda där han lever gott.

”Valle” (Hedängens Valentin)

Född 2003. Valle stannade hos oss drygt ett år. När han var 11 månader startade Tomas honom på fältprov på Öland där han fick ett andrapris. Idag bor han i Kristinehamn hos Rune Lindqvist och jagar skogsfågel. En hund vi tyckte otroligt mycket om och hade det inte varit för att vi tyckte det blev bökigt att ha en hane bland alla tikar, hade han bott kvar här idag.

”Fläkta” (Hedängens E-Fläkta)

Född 2005. Fläkta sparades ur Isas första kull, är meriterad upp till elitklass och en god jakthund. Idag bor hon hor Familjen Lenne i Malung, jagar skogsfågel och sover i sängen.

Hedängens Fröken Smilla

 

 

 

Född 2009. Vår lilla Fröken Smilla flyttade i höstas till Anna och Andreas Hjortenkrans som bor i Kalmar. Där mår hon ett gott münsterliv och får jaga det som bjuds, vi är jätteglada för hennes nya ägare och vi tvivlar inte på att hon har det bra.

SUCH J Rotuas G-Tindra

Född 2000

Efter mycket letande och forskande om vad vi ville ha för stam på vår münster beslöt sig Tomas att Falco (som vi träffat och tyckte mycket om) skulle i alla fall vara far eller inblandad på något sätt. När Falco parade “Maggie” ( som för övrigt kommer från en högt jaktprovsmeriterad stam i Norge) gjorde vi slag i saken och i september 2000 hämtade vi vår Tindra. Det visade sig att hon innehöll mycket av både det ena och det andra. Ibland är hon nog orsaken till en hel del gråa hår men å andra sidan orsakar  hon även att husse får sträcka på sig och känna sig stolt. Hon är en trevlig och mycket snäll hund, men det lurar en och annan räv bakom örat och det är nog det som gör hennes personlighet så speciell. Tindra stog tidigt för fågel och hon var den hund som fungerade bäst jaktligt först, framförallt på fjället. Eftersom det är ett münsterläger och ett vorstehläger i familjen så är det nog bara att erkänna att Tindra försvarade sitt läger beträffande jaktresultat väldigt bra första åren. Hon vågar ta ut svängarna och det gör att hon kan hävda sig bra på både fjället och på fältet. När hon var tre år blev hon utsedd till “Årets Kleiner Münsterländer” , blev utställningschampion och gick även upp till elitklassen på jaktprov. Vid fyra års ålder har hon fått börja jaga älg som hon ställer och det har skjutits rådjur för henne som hon drivit med skall. Tindra har haft fyra valpkullar och hon har verkligen varit en mönstermamma. Hon har flera generationer bakom sig med jaktprovsmeriterade hundar, bland annat en kullsyster till Tindra är årets hund i Norge, en morbror är årets hund i Danmark.

År 2008 blev Tindra även vinnare av Kleiner Münsterländers Avelspris.

Fältprov: Ukl: Ett 1.a pris (8 i fältbetyg), ett andrapris. Ökl: Två 1.a pris, (fältbetyg 7 och 8), åtta andrapris och ett tredjepris, Ekl: Ett tredjepris

Utställning Tre Cert. 1 CACIB (Svensk Utställnings CHampion)

SJCH Landinarnas Daisy ”Isa”

Född 2000

I december 2000 hämtade vi familjens första vorsteh från Anders och Christine Landin. Från att vara fast beslutsam över (från den ena halvan i familjen) att det inte skulle komma en “skäggig rotborste” in i familjen fick den andra halvan (gissa vem) sin vilja igenom och bestämde sig för den “skäggigaste”. Med facit i hand är det inget som någon i familjen ångrar. Isa har lätt för att smälta det kallaste hjärtat med sin charm och det är sällan man behöver fresta sitt tålamod över henne. Hon är en  lättsam dam som är rolig att jobba med. Positiv och slitvillig, vill vara sin förare till lags så mycket som går, bara hon förstår. Ändå är hon inte feg utan vågar ta ut svängarna lite extra ibland. Hon älskar att dra och är inte rädd för att ta i. Lillhusse André introducerade agility för henne och där gällde det verkligen att hänga med. För mig (Ingrid) passar hon perfekt och som det känns nu så blir det svårt för en ev ny hund att leva upp till en sån som Isa. Vid fyra års ålder kändes det som att dom flesta bitar föll på plats och hon mognat både jaktligt och mentalt, jaktchampionatet satt på plats och så även ett förstapris (som till och med räckte till en seger) på Fullbruksprovet, så nu hoppas vi på att erfarenheten ska tillföra det där som man kallar: ” den hunden har varit med förr”…..

Fältprov:Ukl: Två 1.a pris (med 8 i fältbetyg på båda) Ökl: Två förstapris.( Fältbetyg 8 och 7). Ekl: Ett tredje och två andrapris med fältbetyg 5,6 samt två förstapris på fjäll.

Utställning: 1:a i jaktklass.

Fullbruksvinnare 2004

Hedängens Karma

Född 2010

Samma helg som vår son tog studenten beräknades Engla föda sina valpar som Prästgårdens B-Approx nu skulle bli pappa till. Med en i det närmaste perfekt tajming satte det igång söndagskvällen när allt studentfirande var över och på måndagsmorgonen den 14 juni kunde vi även fira till 10 små valpar. En av dom skulle komma att få stanna kvar här på Hedängen och valet föll på en av tikarna som fick namnet Hedängens Karma.

Utsällning: CK, 1:jkl, BIR, BIS 3 på VVK.s utställning i Sätila 2011

2014 tog vi beslutet att placera om Karma av olika anledningar. Idag har hon det bättre än någonsin och fyller en stor funktion på många olika sätt.

SJCH Hedängens I-Coral

Hedängens I-Coral

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Född- Nyårsafton 2008

Hösten -10 Förstapris jakt Ukl, fältbetyg 8

Hösten-11 Totalt fem starter i ÖKL och EKL, fyra förstapris varav ett med fältbetyg 9, SJCH.

Våren -11, Utställning 1 Cert, 1 CK

Årets stävhårstik 2012

SJCH Hedängens Engla

SJCH Hedängens Engla

Född-2003

Lilla Engla blev en av resultatet mellan Tindra och Jerry lee Lewis. Hon orsakar inte många gråa hår, är en okomplicerad och lättdresserad hund. Finner sig i det mesta, positiv, arbetsvillig och är barnens favorit.

Engla är den första Kleiner Münsterländertik som blivit Svensk Jaktchampion och den första KLM som tagit förstapris i elitklass på riksprov.

Hösten -04 har Engla fått ett förstapris unghundsklass (fältbetyg 7) och två andrapris.

Hösten -05: Engla startade tre fältprov i öppenklass varav ett andrapris och två förstapris med 7 och 8 i fältbetyg.

2005 Årets Kleiner Münsterländer

Hösten -06: Två 2:a pris EKL varav ett på riksprovet 2006. Ett 1:a pris EKL.

Hösten -07: 1:a pris elit och SJCH

Hösten -09: 1:a pris Ekl på Riksprovet i Skåne