2009

Här börjar den nya hemsidan ; Nu finns nyheterna under bloggen på förstasidan. Välkomna dit !

09-08-22 I sommar har det gått skyttetrafik mellan Tidaholm och djursjukhuset i Skara. Först pga att gipset kanat ner ett antal gånger, sen blev det ett fult skavsår på hasen som skulle läggas om sterilt var tredje dag, men nu “äntligen” är alla bandage borta. Efter mycket diskuterande av flertalet inblandade veterinärer övervägdes ändå att inte lägga ett nytt bandage då nu tassen har fått fula sår och på väg att gå i nekros. I och med att det är en lång spiralfraktur är dock benet fortfarande skört och instabilt, också visserligen på grund av att all muskulatur är borta som normalt hjälper till att stadga, men för och nackdelar vägde tungt mot varann och beslutet fick bli så här, så nu är det bara att börja bygga upp allt försiktigt och hoppas att tassen läker och benet håller.

09-08-18 Vi kommer att förmedla lite fältträningar på rapphöns under hösten.

Datumen är: Fredag 11/9 (då framför allt unghundar), Måndag 14/9, Onsdag 16/9, Tisdag 22/9, Tisdag 29/9

Är du intresserad kan du ringa Jan: 0730-417788 , 0733-645717              Ingrid: 0705-623553

eller maila till adressen falt.traning@gmail.com . ( Observera att det är en annan adress ! )

Via intresseanmälan får du mer information om hur upplägget är tänkt och pris.

09-08-16 Till alla Hedängens valpköpare.

Nu är det dags för höstens fältträning. Datumet är spikat lördagen den 19 och 20 september och vi tränar hundarna på fälten och på rapphöns. Fungerar hundarna som dom ska och tillfällen bjuds, så finns även möjligheten att få fågel fällt för hunden.

Priset är 1000 kr för hela helgen med fältträning och fältmässig förtäring.

Middag lördag kväll införskaffar vi på ett lämpligt sätt, ex pizza e.d till självkostnadspris. Återkommer till det.

Ett rekommenderat boende är vandrarhemmet i Valstad, det ligger nära marken där vi tränar. I skrivandes stund finns 10 platser kvar men ska ni boka plats behöver ni göra det snart då det snabbt kan bli fullt. Kostnad är 170 kr/bädd, 35 kr för frukost, 30 kr för extra sänglinne. Det finns även möjlighet att ställa upp husvagn på vandrarhemmets gård. Telefonnr till vandrarhemmet är 0502 – 413 55, men som sagt boka snart om det är aktuellt.

Senast 7 september måste vi få bekräftat om du vill vara med då det underlättar planeringen och blir det för många som vill vara med kommer det att vara först till kvarn som gäller. 0502-20109, 070-5623553 eller olofssoningrid@telia.com

Välkomna !!

Tomas och Ingrid

09-08-15

Vi gratulerar Tinna och Hedängens I-Jacaranda till deras framgång på vorstehklubbens utställning i vårgårda där dom blev BIR och tvåa i BIG gruppen och Stefan Ardhus med Hedängens Maria Goretti som fick 1:a pris med HP

09-08-10 Fullbruksträningen har gått av stapeln och vi vill tacka alla deltagare för erat engagemang. Alla bidrog med ett gott humör som gjorde stämningen god både bland förare och hundar.

Speciellt tack till alla som hjälpte mig att genomföra helgen ; Tomas, Jan, Peter, Johanna, Jimmy, Jenny, PA, utan er hade det aldrig funkat så bra och det känns hedrande att få så mycket stöd när man drar igång en sådan här karusell.

I skrivandes stund är här bara en bild på alla deltagare men det kommer fler bilder och ett litet referat inom kort.

09-07-22 Eftersöks resultaten börjar droppa in för några av våra valpköpare med goda resultat. Vi säger Grattis till er alla. Bra jobbat!!

Coral kämpar på med sitt gips och sen sistnämnda här på hemsidan har det varit ytterligare två extra besök på djursjukhuset för omgipsning pga att det inte vill sitta på ordentligt. Brottet läker bra, ett trycksår har dock blivit under gipset, men förhoppningsvis är det inte lång tid kvar som det hårda gipset behöver vara kvar.

09-07-15 I går, sex dagar efter olyckan var det återbesök för första gången hos veterinären för Coral där hon även fick en första bedömning av en ortoped. Själva brottet ligger fortfarande bra i läge, däremot finns det en liten spricka i tillväxtzonen som ligger ruskigt nära knäleden och det finns en risk att det kan växa snett…;(.. men med strikt vila, stillhet och försiktighet kan det gå vägen. Positivt var ändå att gipset inte behöver sitta på så länge om allt ser bra ut och det blir återbesök och omgipsning en gång i veckan.

09-07-11 Snacka om att bli bortskämd. Kanske finns det lite fördelar med ett brutet ben.. När jag vaknade idag efter ett nattpass har husse varit och köpt en egen säng till Coral.

09-07-10 I onsdags kväll fick vi påhälsning av en mycket objuden gäst, nämligen “Olyckan”. Coral råkade ut för en olycka och bröt bakbenet !  En spiralfraktur och helgips i 8 veckor blev resultatet av denna incident, med andra ord blir det soffläge en längre period för Coral och en matte som håller tummarna för varje dag att det ska läka bra utan komplikationer. Det är svårt för henne att hantera det gipsade bakbenet men hon blir duktigare för var stund som går och lär sig teknik hur hon ska hantera att röra sig och ta sig fram. Även om det märks på henne att hon är besvärad av det tar hon det med ro som tur är.

Så till något Roligare…

I helgen som gick hade vi en valpträff för Isa och Calibers valpar som nu är sex månader gamla. Med tanke på att det är semestertider var uppslutningen färre den här gången. Det fungerade bra för dom som var här och vi hade lite stadgaövningar, försökte få hundarna att förstå stanna kommandot, dammen fick ett par besök under dagen då det var varmt, apporteringen kollades över och vi avslutade med att dra lite släpspår. Det blev en lyckad dag och alla förare ska ha en eloge för gott arbete med sina hundar.

09-07-02 Vi ger Catharina Alleborg ett stort grattis!! Hon har på bästa sätt visat upp sin hund Hedängens Loka Alena och i helgen som gick erövrade dom sitt tredje cert och kan nu titulera sig som SUCH. För vår del är det våran första SUCH i kenneln av våra avkommor och det är vi jättestolta över. GRATTIS !!

09-07-02 I helgen som gick hade vi en liten valpträff för våra senaste münstervalpar som nu är tre månader. Fyra av fem valpar var med och det såg lovande ut. Alla hade mycket bra koll på sina hundar för dagens övningar och allt fungerade. Bra jobbat och vi önskar er fortsatt Lycka Till !!

09-06-18 Vi hälsar familjen Lenne välkommen till gänget. Min vorstehtik Fläkta har flyttat hem till Lennes på prov och skulle det funka har vi bestämt att hon kommer få stanna kvar. Härom dagen ringde Mats och meddelade att hon funkar bra i den nya familjen.

Mats Lenne med familj bor i Malung och det var väl värt de 70 milen jag åkte för att lämna henne då jag hade en chans att se om hon “köpte läget” med både familjen och deras andra hund (som även hon hette Isa…). Det kändes tufft att lämna henne..!!.. men efter att ha varit några timmar på plats och se hur hon mer och mer tog kontakt med både Mats och Lena är jag helt övertygad om att hon kommer att få det jättebra. För Fläktas del gäller det nu att lära sig sköta skogsfåglarna på bästa sätt. Mats hade marken runt knuten och jag hoppas hon kan hjälpa till att bidra till några härliga jakttillfällen.

För övrigt önskar vi er alla en Trevlig Midsommar och ta det lugnt med nubben…))…

09-06-10 Vi kommer förmodligen att ha möjlighet att vidareförmedla fält träning på rapphönsmarker under hösten, beroende på intresse/efterfrågan. Det kommer även i så fall att kunna erbjudas träning på vardagar. Hör av er via mail till olofssoningrid@telia.com eller ring 0502-20109 för mer information.

09-06-08 På Kennel Münstergårdens hemsida (under länken “På Münsterfronten”) finns det mer fakta om riksutställningen gällande münster. Där finns mer bilder på hundarna och även lite “partybilder”.

Funderingarna är starka på en nyare hemsida men arbetet innebär en del timmar framför datorn och det tar lite emot den här årstiden då man bla hellre är ute med hundarna. Ni får ha överseende så länge så får vi se vad som händer framåt vintern.

09-06-01 I helgen som gått var det den årliga riksutställningen för Svenska Vorstehklubben. Den anordnas av mellansvenska avdelningen på Herrfallet. Lördagen bjöd på bra föreläsningar, bla om jakthundens fysiska uppbyggnad vilket var mycket intressant. På kvällen var det gemensam

middag och alla fina vandringspriser delades ut. Där fick bla annat Tomas hämta sitt pris för “Avelspriset, Kleiner Münsterländer”. Det är en otroligt vacker oljemålning på två Münstrar, priset har instiftats av ett antal kennlar och privatpersoner med anknytning till Kleiner Münsterländer. Senare på kvällen var det “efterfest” lite varstans där det dryftades mycket hundsnack. Trevligt var det !!

Utställningen under söndagen skulle gå i värmens tecken. Stekande sol hela dagen och det var en kamp om skuggplatserna. Beundransvärt var den domare jag såg mest av ( Vidgis Nymark ) då hon stod i solen hela dagen och ändå var den som såg piggast och alertast ut av alla. En trevlig domare med glimten i ögat, höll öppen kritik för alla och tipsade lite på vägen hur man kunde visa sin hund bäst.

För Hedängens hundar går det bara att skryta. Vi hade fyra hundar som var med. Jimmy med sin vorsteh Elsa fick sitt andra cert. Catarina med sin Münster Loka fick sitt andra cert. Björn med sin Münster Kaksi fick ett förstapris. Min egen vorstehvalp Coral vann valpklassen. Kan bara säga att Resan hem gick lätt !!!

Här är en länk till Mellansvenskas avdelning där det går att läsa mer om utställningen i övrigt.

09-05-28Nu har dom första av Englas Valpar flyttat hem till sina nya hem. Vi önskar er alla Lycka Till ! Det är aldrig för sent att lära sig något nytt. För mig har utmaningen blivit att köra MC. Efter en viss övertalan (!) har det införskaffats en sådan och visst kan jag väl inte förneka att det är kul. Att bryta vardagen med en liten tripp är inte dumt.

09-05-13 Här är lite nya bilder på münstervalparna. Dom växer och är nu sju veckor. Förra veckan var Carl Göran Wingård och Karin här och tittade på valparna. Det är alltid roligt att få ett omdöme från någon som har en lång och gedigen erfarenhet av uppfödning. Omdömet blev gott och av Karin fick jag en snabblektion om hur dom var uppbyggda. Det är bara att konstatera vad det finns mycket att lära och jag lärde mig mer på dess tvåtimmars besök än vad jag någonsin gjort. Tack Karin för det !!

09-04-03 Teknikens under är ett faktum!! Några bilder från föregående har ni inte sett antar jag. Innan jag hann reparera skadan hann vi byta dator med allt vad det innebär. Med andra ord tar det lite tid innan alla program kommer in i den nya (och fungerar). Jag lovar att inom kort ska det finnas lite bilder från valpträffen och på münstervalparna. Dom växer så det knakar och har hälsan i god behåll.

Nu kör vi igång fredagsträningarna. Kolla för säkerhet innan bara så det verkligen är träning. Det är några fredagar vi inte är hemma.

09-04-20 I helgen hade vi första valpträffen för Isas senaste kull som nu är fyra månader gamla. Som de flesta gånger på våra träffar stod vädergudarna på vår sida och bjöd på en härlig vårdag. Nio av elva valpar med hussar och mattar hade möjligheten att vara med. Inkallning, stanna och passivitet stod i fokus för dagens övningar. Vi började med passivitet och det tog inte lång stund förrän nio hundar började rulla ihop sig bekvämt på platsen och inse att så här kommer dom att få göra många gånger i livet. Ett gott tecken på lugn. Ledarskapet i inkallningarna var det heller inga bekymmer med. Likaså att jobba med hundarna lösa i grupp. Mycket bra med tanke på att dom “bara” är fyra månader. Det är bara för oss att gratulera till att ni hittills har gjort ett mycket bra jobb!!! och tack alla för en trevlig dag !! (Ett speciellt tack till Torbjörn som fick en sten att falla från mitt hjärta då han talade om på morgonfikat att hans Trixa hade vid ett tillfälle fattat stramt stånd för en tjäder. Trixa är ju en av de tre valpar som blev “fler/felfärgade” i kullen och ser mer ut som lurviga stövare. Jättesöta !! men nu är det bevisat att det stående anlaget finns där även på en vorsteh i stövarkostym..))::

09-04-06 Då vi har förmånen att vara sponsrade av hundfodret ROBUR blev vi i förra veckan kallade till ett sponsormöte. Vi träffade andra sponsorekipage, ( bla många tungt jobbande draghundsekipage från norrland ) , fick lite näringslära och blev informerade om nyheter gällande fodret. Dessutom kommer det att inom kort presenteras en ny hemsida från ROBUR. Där kommer att finnas mycket överskådlig information och dessutom ett “guideförslag” för vilket foder som kanske är bäst för din hund. Efter att ha använt fodret en längre tid nu kan vi verkligen varmt rekommendera detta foder. Vi märker en stor skillnad på våra valpkullar och tikarna framför allt. Det blir mindre avföring i valplådan och tikarna återhämtar sig snabbare, både i hull och pälskvalité. I och med att det finns olika varianter på fodret finns det alltid något som passar hunden för tillfället. Jakt, problem med övervikt, päls känsliga magar mm. Vi varierar sorterna beroende på aktiviteten hos hundarna under året. Det funkar mycket bra.

Något vi är mycket stolta över är att vår Tindra fick priset för “Årets Avelshund, Kleiner Münsterländer 2008”. Det är verkligen ett stort pris då det för oss är en bekräftelse på att inte bara en individ är bra utan också kan överföra bra egenskaper till sina avkommor. Att dom sedan har hussar och mattar som plockat fram och visat upp dom egenskaperna är något som jag är övertygad om att alla uppfödare uppskattar mycket. Den här gången fick vi och Tindra stå med flaggan i topp och vi vill ge er alla ett stort Tack och Grattis till era framgångar !!!

09-03-29 I torsdags fick Engla sina valpar. Det blev fyra tikar och en hane. Till synes i skrivandes stund verkar både mamma och valpar må bra.

09-03-24 Idag har den sista valpen ur Isas kull flyttat hem till sin husse. Hon har bara bott här en tid då husse varit utomlands. Nu är bara Coral kvar och det kommer hon även att förbli. Mer om henne kommer ni förhoppningsvis att få läsa och se. Hittills är hon en mycket trevlig liten individ. I söndags följde vi för första gången med Jimmy och PA ut på en liten träningsrunda. Passande så fanns det två små kaniner, en rapphöna och en kråka med som apportvilt och även fast jag tänkt göra som de flesta andra och som det så populärt heter “ta det lugnt” kunde jag ju inte hålla mig från att testa viljan att apportera. Den fanns där utan tvekan !! Alla tre vilten bärgades utan problem, så det här ska nog bli bra. (Hade hoppats på bildbevis i skrivandets stund men det ligger i Jimmys mobil.)

I helgen hade vi vår traditionella “ripmiddag”. Varje år träffas vi som jagat tillsammans på ripjakten, äter en god ripgryta och dricker lite gott. För tredje året i rad är det också en spännande filmpremiär då Jan har klippt ihop och skapat en film från jakten som skulle få den mest proffsiga naturfotograf att bli avundsjuk. Med andra ord helt suveränt !! Filmen rullade flertalet gånger under kvällen och var lika sevärd varje gång.

09-03-02 Nu är det ingen tvekan om att Engla är dräktig. Magen växer för varje dag.

09-02-06 Münstervalpar på gång. SJCH Hedängens Engla är parad med SUCH J Quorums Dickzon. Valparna beräknas komma v.13.

09-01-11 God fortsättning på det nya året önskar vi er alla !! och vi hoppas på ytterligare ett år med god jaktlycka, trevliga prov / träningstillfällen och god hälsa för både jyckar och tvåbenta.

Vi fick avluta 2008 års sista dag i valplådan. Isa fick sina 11 valpar på nyårsafton, allt gick bra.